Pressinfo SE

Nordisk Panorama Film Festival är en hyllning till det bästa inom nordisk dokumentär- och kortfilm och tävlingsprogrammet med sitt fokus på filmer producerade i Norden under det senaste produktionsåret är festivalens absoluta kärna.

Om Nordisk Panorama Film Festival

Den 31:e upplagan av Nordisk Panorama Film Festival 2020 ägde rum 17-27 september i Malmö och online. Årets upplaga av Nordisk Panorama Film Festival blev en hybrid av online-visningar och fysiska events för ett begränsat antal deltagare i Malmö. Publik från alla fem nordiska länder fick tillgång till gratis streamade filmer, samtal och masterclasses under festivaldagarna 17-27 september. Nordisk Panorama Film Festival arrangeras av Nordisk Panorama med generöst stöd från Film i Skåne, Region Skåne och Malmö Stad.

Young Nordic, festivalens program för en yngre publik som visas i skolor runt om i Malmö, sålde slut på bara två dagar med 1800 platser bokade! Programmet är ett samarbete med Skolbio och BUFF.

Av 541 inskickade filmer har i år 67 blivit utvalda att tävla i de fyra tävlingsprogrammen.

Film med lokal anknytning

Carl Olsson, född 1984, med ursprung i Kalmar, är en av det utvalda filmskaparna. Han tävlar med filmer i både dokumentär- och kortfilmsprogrammet. Dokumentären Meanwhile on Earth (Samtidigt på jorden) är inspelad i Malmö och skildrar livet kring ett krematorium. Don’t, Kiss .mov, (Don’t, Kiss .mov) är en dansfilm i kortformat producerad i samarbete med Norrdans. 2014 nominerades Carl Olssons till en Dansk Academy Award (Robert Award) för sin examensfilm från Danmarks Filmskola, Blessed be this place.

– I industrin omkring döden och i de scener som utspelade sig där upplevde jag en påtaglig kontrast mellan någonting väldigt trivialt och samtidigt högst existentiellt. Den kontrasten blev filmens fundamentet. Trots sin blygsamma storlek är Malmö en guldgruva för att hitta intressanta platser och personer att arbeta med. Malmö är också en spännande stad arkitektoniskt, med mycket 60-talsmodernism blandat med exempelvis Lewerentz klassicistiska Östra Kyrkogården. Filmens rum är avgörande i den stil jag arbetar med, så Malmös arkitektur blev en stor fördel under arbetet med Samtidigt på jorden, säger Carl Olsson.

 

Datum:

3 sept: Festivalprogrammet släpps
10 sept: Jurypresentation
17-27 sept: Nordisk Panorama Film Festival
17 sept: Invigningskväll med livestreamad invigningsceremoni och öppningsfilmer
24 sept: Award Gala med livestreamad prisceremoni

Tävlingsprogram

 

Best Nordic Documentary
14 dokumentärfilmer tävlar om utmärkelsen i denna kategori. Priset tilldelas filmens regissör.

Prissumma: 11.000€ (Sponsrad av de nordiska public service-kanalerna DR, YLE, RUV, NRK och SVT)

Läs mer

 

Best Nordic Short Film
22 kortfilmer tävlar om utmärkelsen i denna kategori. Priset tilldelas filmens regissör. Vinnaren av Best Nordic Short Film blir även kvalificerad till en nominering i kortfilmskategorin på The Annual Academy Awards®, Oscarsgalan, förutsatt att filmen uppfyller galans övriga regler.

Prissumma: 6.000€ (Sponsrad av Sveriges Filmregissörer och Nordisk Panorama Film Festival)

Läs mer

 

New Nordic Voice
18 filmer tävlar i denna kategori för Nordens nya och lovande regissörer. De utvalda filmerna är bland filmskaparnas första och har inte tidigare deltagit på Nordisk Panorama Film Festival.

Prissumma: 5.000€ (Sponsrat av Film i Skåne och AVEK)

Läs mer

 

Young Nordic – Children’s Choice Award
De 13 filmerna i programmet Young Nordic tävlar om kärleken från vår allra mest kritiska publik. Vi frågar våra yngsta festivaldeltagare vilken vilken film de gillar bäst, och vinnaren tilldelas Children’s Choice-utmärkelsen.

Prissumma: 1.500€ (Sponsrat av Nordisk Panorama Film Festival)

Läs mer

 

City of Malmö’s Audience Award
Publikens eget pris, där de utser årets bästa nordiska film. Publiken ges möjlighet att betygsätta samtliga filmer från festivalens två tävlingsklasser samt alla övriga nya nordiska filmer i 2019 års festival-program. Bidraget med högst samlade betyg vinner det ärofyllda priset.

Prissumma: 2.500€